Gondolatok a szőlő körül

Ma már nemcsak  borászok és szőlészek kiváltsága a szőlőfajták ismerete. Idén, minden eddiginél többféle csemege szőlő jelent meg a piacok standjain, hála a kísérletező kedvű, újdonságokra nyitott  termelőknek, akiktől sokat lehet tanulni. Szerintem mindannyiunk fantáziáját beindítja az a változatos szín, méret, forma és ízvilág, amit az őszi piac nyújt nekünk. Ebben a gazdag választékban még a következő egy-két hétben lehet részünk, használjuk ki.

Saját tapasztalatom a családunkban, hogy az első pár fürt vagy inkább kiló szőlő elfogyasztása után megcsappan a kezdeti lelkesedés. Az elmúlt években ezért, az elárvult gyümölcsökből egyszerűen szőlőlevet préseltem é szűrtem, – egy egyszerű, háztartási turmixgép és szűrő segítségével -, reggeli italnak.

A friss és sokféle szőlővel való játék viszont ennél tényleg többet ígér, a szőlő tökéletesen megállja a helyét nemcsak nyersen, hanem főzve és sütve, édes és sós ételek között is, önállóan vagy menüsorba illesztve egy hétvégi családi vagy baráti ebédhez.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -