Hideg áfonyaleves

Sűrű, nagyon krémes, nagyon hűsítő és nagyon vaníliás. Egy tökéletes nyári leves, ami akár pálcikás jékrém is lehetne.

Hozzávalók 4 személyre:

1/2 kg áfonya

5 dkg cukor

1 lime frissen facsart leve

2,5 dl almalé (frissen facsart vagy 100%-os)

1,5 dl joghurt

1 dl tejföl

2 tk. vaníliakivonat

Elkészítés

A cukrot a lime levével és az almalével addig forraljuk, amíg teljesen felolvad. Beletesszük az átmosott, kiválogatott áfonyát és épp csak addig főzzük tovább, amíg az áfonyaszemek egy kicsit összeesnek és kieresztik sötét levüket (kb. 3 perc). Turmixgépben leturmixoljuk, sűrű lyukú szűrőn átpasszírozzuk és hagyjuk teljesen kihűlni (ha sietünk, akkor jégfürdőbe is tehetjük), majd legalább 2 órára a hűtőbe tesszük, hogy jéghideg legyen.

Amíg a leves hűl, a joghurtot és a tejfölt összekeverjük, anyagpelenkával bélelt szűrőbe tesszük, alátesszünk egy tálat és szintén a hűtőbe állítjuk, amíg lecsepeg. Amikor ez megtörtént, kivesszük, kiszedjük a pelenkából, egy kis tálban elkeverjük a vaníliakivonattal.

Minden tányérba teszünk belőle egy evőkanálnyit és rászedjük a levest. A joghurt annyira sűrű, hogy nem marad meg a leves tetején és nem is márványozza. Inkább kanalazni kell mellé, de megéri.

Megőrülök attól, hogy az áfonyát ennyire drágán adják. Egész nyáron enném és beletenném mindenfélébe, kísérletezgetnék vele és közben folyamatosan enném… eltüntetnék egy tálkával, meg még eggyel miközben azon gondolkoznék, mi mindenben lenne még jó. Amikor végre nem 12 dkg-t adnak ötszáz forintért, veszek sokat, de szeretném, ha nem kéne kétszer meggondolnom, hogy pl. ebből a levesből 4 adagot készítek (amit 3 perc alatt kortyolok el egyedül) vagy többet (és akkor a felét egyből jégkrémformába tölteném). Ezennel kérek mindenkit, aki áfonyalelőhelyről tud, hogy lépjen előre, vagy tegye fel a kezét és tudassa velem. Állítólag az itthon megtermő áfonyát azonnal viszik is külföldre, mi pedig vesszük drágán az importot…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írd be a kommented!
Kérjük, írd be a neved