Őszi piac: Naschmarkt

Piacra nem csak bevásárolni jár az ember. Aki rendszeresen piacozik tudja, hogy ez nem csak a bevásárlásról szól. Itt mutatkozik meg a városi ember kötődése a természethez - mégiscsak meg lehet fogdosni a zöldségeket, nem vákumcsomagolásban díszelegnek a neon fény alatt.

Fontos, hogy társasági esemény is a piacozás. Heti rendszerességgel találkozunk ugyanazokkal az emberekkel, ismerettségek kötődnek vagy eleve ide szerveződnek baráti randevúk. A sorok közötti andalgás közben meg lehet vitatni a hét eseményeit, bele lehet kukucskálni az emberek kosarába ötletet meríteni, vagy éppen receptet cserélni, megvitatni a tökéletes gulyásleves titkát.

A külföldi piacok ennél még többet adnak: bepillanthatunk a helyiek életébe, és ugyanúgy mint otthon, a kosaraikba is – kiderül, hogy miket esznek, hogyan vásárolnak, milyen módon piacoznak.

Nem is kell túl messze utaznunk az első világhírű piacig, a bécsi Naschmarktról azt tartják, ami itt nincs, az nincs is a városban. Ebből is látszik, hogy Bécs klassz város.

Szombat délelőtt óriási itt a pezsgés, maga az élet: a csodálatos piaci kínálat mellett ilyenkor termelői piac is működik a hátsó fertályon, az éttermekben pedig reggeltől dübörög a menet. Mindenki kiválaszthatja, hogy mire vágyik a legjobban – pezsgőre és osztrigára, vagy levantei reggelire NENI-nél, hogy csak a kedvenceimet emeljem ki. Érdemes csak azért felülni a vonatra és kiutazni Bécsbe, ha éppen megtehetjük. Mi megtettük és a többit inkább képekben meséljük el. Böngésszétek a képgalériát!

 

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -