Vasárnapi húsleves, gyógyszer

A húsleves főzése folyamat, ami akkor kezdődik, amikor bevásárolunk. Mindig figyelek, hogy mit veszek, de ha húslevest főzök, akkor a nyakamba veszem a várost – a legjobb csirke (fiatal tyúk, bio) kell, a legszebb bio zöldség. Még előző nap bevásárolok és reggel korán kelek.

Félreértés ne essék, egy pillanatig se szeretem, ha a gyerekeim betegek. Mégis történik ilyenkor valami – a gyógyulás, a gyógyítás, a lelassulás és az egymásra figyelés varázsa. Ilyenkor  – és ha jól belegondolok, szinte kizárólag ilyenkor – húslevest főzök.

Érthető, a húsleveshez mindenféle gyógyító varázs tapad, hiszünk benne, hogy ezt kell enni, ha betegek vagyunk. Jewish penicillin. Érthető, belefőzzük a törődést. Húslevest nem lehet gyorsan összedobni, gondosan kell összeállítani, lassan kell gyöngyöztetni, a megfelelő időben kell bezöldségelni és fokozatosan kell sózni. Figyelni kell, tökéletesíteni, hogy a megfelelő pillanatban beválthassa a neki szánt nemes feladatot – gyógyítson.

A húsleves főzése folyamat, ami akkor kezdődik, amikor bevásárolunk. Mindig figyelek, hogy mit veszek, de ha húslevest főzök, akkor a nyakamba veszem a várost – a legjobb csirke (fiatal tyúk, bio) kell, a legszebb bio zöldség. Még előző nap bevásárolok és reggel korán kelek. Nagyon korán (ebben segítenek a beteg gyerekek), hogy feltegyem a levest. Először csak a húst főzöm – egészben teszem a csirkét a legnagyobb lábasomba, mert terveim vannak a krémesen puhára főtt hússal. Hideg vízzel felöntöm, hogy ellepje, felforralom és azonnal vissza is veszem a lángot, hogy csak gyönyözzön, legalább egy órát főzöm gyöngyöztetve, közben sózom és szemes borsot teszek bele. Leszedem a habját, és jöhetnek a zöldségek: a hagymán egy réteg vékony barna héjat rajta hagyok a színe miatt, fokhagyma, sárgarépa, petrezselyem gyökér, zeller gumó, karalábé, kelkáposzta, 2-3 fej gomba, zöldpaprika, paradicsom. Én nem fűszerezem – nincs sáfrány, szegfűbors vagy szerecsendió – a jó hús, a sokféle zöldség és a rászánt idő megteszi, amit kell. Csak 10 szem tarka bors és fokozatosan adagolt só kerül bele. Fiatal tyúkból 4 óra alatt elkészül, egészen finom lángon. Tésztát főzők és megesszük. Aki beteg, meg is gyógyul. Az én lelkem is, akár volt baja, akár nem. Mert egyész nap nem csináltam mást, mint a levest figyeltem, és azt, akinek készült.

20170423-_DSC3330

 

Hozzávalók:

1 egész fiatal tyúk (1,5 kg)

60 dkg leveszöldség (2-3 szál sárgarépa, 1 petrezselyem gyökér, 1 kis darab zeller gumó, 1 kis darab karalábé, 1 nagyobb hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 kis darab kelkáposzta, 2-3 fej gomba, 1 zöldpaprika, 1 kisebb paradicsom)

1 kis csokor pertezselyem (én fűszerzsákba teszem, így könnyebb kiszedni)

kb. 1 ek só

10 szem tarka bors

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -